Sivut

perjantai 29. huhtikuuta 2016

Kakku eläkkeelle jäävälle




Työpaikallani vietettiin eläkejuhlia, joihin tein kakun. Päädyin tällä kertaa melko yksinkertaiseen koristeluun. Jotta pääosassa olleet pursotukset korostuivat, piti kakusta tehdä vähän tavallista korkeampi. Kakun päällä oleva viiri on puolestaan kätevä tapa toivottaa milloin mitäkin, tällä kertaa eläkepäiviä.


Kakun tiedot:

pohja: vaniljakakkupohja
täyte: persikkavaahto (ks. ohje alempana)
kostutus: persikkaliemi
kuorrutus: sokerikreemi (värjätty Golden Yellow -pastavärillä)
pursotus isolla tähtityllalla

Löysin netistä valmiita viirikirjaimia, jotka tulostin, leikkasin ja askartelin viiriksi. Viiri roikkuu grillitikkujen välissä.


Olen laittanut täytteeksi muutamia kertoja persikkavaahtoa, johon törmäsin Linda Lomelinon Taivaalliset täytekakut -kirjassa. Olen tykästynyt siihen kovasti ja ajattelin jakaa sen myös täällä blogissa. Persikkavaahtoa voi syödä hyvin myös sellaisenaan ja se sopisikin hyvin jälkiruuaksi tai välipalaksi. Vaahto ei ole myöskään kovin makeaa.

Persikkavaahdon ohje on kaksiosainen. Ensin tehdään persikkahilloke ja vasta myöhemmin itse vaahto. Hillokkeen voi siis tehdä valmiiksi hyvissä ajoin etukäteen.

1. persikkahilloke:
250 g paloiteltuja persikoita
1½ rkl vettä
½ dl hillosokeria
1/4 tl vaniljajauhetta*

Sekoita kaikki hillokkeen aineet keskenään kattilassa. Kiehauta seos, soseuta persikoita hieman ja sekoita silloin tällöin. Hauduta 10-15 min eli kunnes hedelmät ovat pehmeitä. Kaada hilloke purkkiin ja jäähdytä jääkaapissa.

2. persikkavaahto:
1 annos persikkahilloketta
2½ dl kuohukermaa
1 dl turkkilaista jogurttia (10%)

Siivilöi persikkahillokkeesta neste pois (mutta säästä se mahdollisen kakkupohjan kostuttamiseen). Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita jogurtti ja persikkahilloke vaahdon joukkoon.

*Vaniljajauheella tarkoitetaan mustaa jauhetta, joka koostuu vaniljan siemenistä. Eli sama asia kuin vaniljatanko, mutta siemenet ovat purkissa ilman tankoa. Omasta puolestani voit silti laittaa ripauksen vaniljasokeria, jos jauhetta ei satu olemaan valmiiksi kaapissa.


tiistai 5. huhtikuuta 2016

Pilkukas pääsiäismunakakku


Kevät on mielestäni yksi inspiroivimmista vuodenajoista kakkujen tekemisessä. Minulla oli kakkuideoita kevääksi, mutta lähinnä ajanpuutteen vuoksi en ole niitä ehtinyt tekemään. Tähän kakkuun sitten yhdistelin erilaisia elementtejä ideoimistani kakuista. Kakussa yhdistyvät Pyhän Patrikin päivä minttuisine makuineen ja väreineen, pääsiäisen "speckled egg cake" ja oma syntymäpäiväni.




Kakun ohjeesta tulisi juurta jaksaen selitettynä vaikka kuinka ja pitkä, joten laitan tähän pääkohdat tiivistetyssä muodossa:

pohja: suklaakakku tämän reseptin mukaisesti (vuoat 18 cm x 2)
täyte: Marianne-täyte tämän reseptin mukaisesti (puolitoista kertaisena)
kuorrutus: normi sokerikreemi Kelly Green -pastavärillä värjättynä
pilkut: 1 rkl tummaa kaakaojauhetta + 2 rkl piparminttuesanssia sekoitettuna ja vesivärisudilla kakkuun ruiskittuna
suklaakuorrutus: 100 g tummaa suklaata ja 50 g voita vesihauteessa sulatettuna ja sekoitettuna
suklaamunat: kaupan valmiita suklaisia linnunmunia



Tykkään mintusta ja tämä kakku taisi olla paras koskaan tekemäni ja/tai syömäni mintun makuinen täytekakku. Tuo pohja on AIVAN ihana! Jatkossa teen kaikki suklaakakut tuolla ohjeella. Kakkua voisi syödä sellaisenaankin eikä se kaipaa kostutusta, koska on jo itsessään kostea.