tiistai 8. lokakuuta 2013

Amerikkalainen kurpitsapiirakka

Pumpkin Pie eli kurpitsapiirakka vaikuttaa olevan hittituote jenkkilässä syksyisin ja erityisesti kiitospäivän tienoilla. Minua kiinnostaa tietysti miltä tuo suuri herkku maistuu.

Ohje löytyy Leivonnaisia Herkkusuille -kirjasta. Piirakkaan tarvitaan aineksia, joita ei saa lähikaupasta, joten siitä syystä herkku on ollut jo jonkin aikaa "to do" -listallani.



PIIRAKAN OHJE:

pohja: (halk. n. 23 cm)
260 g (4 dl) vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
110 g suolatonta voita

täyte:
1 kananmuna
1 tlk (425 g) kurpitsasosetta*
2,35 dl makeuttamatonta maitotiivistettä* (evaporated milk)
220 g (2,6 dl) sokeria
0,25 tl neilikkaa
1 tl suolaa
0,75 tl kanelia sekä ylimääräistä koristeluun
0,25 tl inkivääriä
1 rkl vehnäjauhoja
(kevyesti vatkattua kermaa tarjoiluun)

*tuotetta saa esim. Behnford'sin nettikaupasta tai Helsingin myymälästä; kurpitsasosetta voi saada myös am. ruokatarvikkeita myyvistä kaupoista kuten Citymarketista

Pohja: Mittaa jauhot, suola ja voi monitoimikoneeseen ja vatkaa hiljaisella nopeudella, kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat sekoittuneet. Lisää 1 rkl vettä ja sekoita hyvin. Lisää toinen ruokalusikallinen vettä ja vatkaa, kunnes taikina on tasaista ja sileää. Jos taikina on edelleen kuivan tuntuista, lisää vielä yksi lusikallinen vettä, mutta varo lisäämästä liikaa; on parempi vatkata suuremmalla teholla ja yrittää saada ainekset yhdistymään siten. Kääri taikina muovikelmuun ja jätä tunniksi odottamaan.

Pohja + täyte: Kuumenna uuni 170-asteiseksi. Kauli taikina jauhotetulla alustalla levyksi, nosta taikinalevy voideltuun piirakkavuokaan ja leikkaa ylimääräiset reunat pois terävällä veitsellä.

Mittaa kaikki täytteen ainekset isoon kulhoon ja sekoita puukauhalla, kunnes ainekset ovat sekaisin eikä seoksessa ole kokkareita. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja paista piirakka uunissa 30-40 min tai kunnes täyte on kiinteää eikä tutise ravistettaessa.

Anna piirakan jäähtyä kokonaan. Tarjoa piiras halutessasi kermavaahtonokareen kera ja ripottele pinnalle hiukan kanelia.

OMAT KOMMENTIT OHJEESTA JA MAUSTA:

Tuota samaa pohjaa käytetään monissa muissakin Leivonnaisia Herkkusuille -kirjan piirakkaohjeissa, joten olen tehnyt sitä pari kertaa. Vielä en ole saanut sitä onnistumaan täysin. Tällä leipomiskerralla tein tärkeän huomion: taikina olisi hyvä sekoittaa nimenomaan monitoimikoneessa, koska sähkövatkaimella touhu kesti ikuisuuden eikä tullut valmiiksi sittenkään. Kaiken lisäksi vaihdoin ensin sähkövatkaimesta normaalit vatkaimet pois ja laitoin tilalle taikinavatkaimet, jolloin homma eteni. Lopulta sain tarpeekseni ja siirryin monitoimikoneeseen. En saanut taikinasta enää kovin sileää eli siitä tuli hieman repaleista. Sen kuitenkin totesin, että ohjeen vesimäärä todellakin riittää (edellisellä kerralla laitoin enemmän sillä seurauksella, että pohjasta tuli lähes kivikova).

Kannattaa antaa piirakan jäähtyä ihan jääkaappikylmäksi, esim. yön yli. Maku on parempi. Omasta mielestäni piirakka tarvitsee kaverikseen kermavaahdon.

Miltä se piirakka sitten maistui? Joululta, koska siinä maistuivat mausteet, joita käytetään myös joulupipareissa. Näytti lisäksi hiukan piparkakkutaikinalta. Koostumuksen ja maun perusteella en olisi arvannut syöväni piirakkaa, jossa on kurpitsaa (hyvä juttu :) ). Piirakka oli mielestäni kaiken kaikkiaan hyvän makuinen ja kokeilemisen arvoinen.

En silti sanoisi, että olisin ihastunut tähän piirakkaan. Varsinkin kun aineiden hankinta on hieman työlästä, tämä oli todennäköisesti yksi harvoista kerroista, kun leivoin ko. piirakkaa. Lisäksi minulle tuli hieman huono olo piirakan syömisen johdosta o_O

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti