KAKUN TEKNISET TIEDOT:
pohja: 4 munan vaalea kakkupohja
kostutus: sokerivesi
täyte: valkosuklaamousse ja mustikkamarmeladi*
kuorrutus: tuorejuustokuorrutus
Sinisen tuorejuuston värjäämiseen käytin Royal Blue ja Violet -pastavärejä. Valkoista kuorrutetta sävytin valkoisella elintarvikevärillä.
Koristeen tiedot: Valkoinen alusta sokerimassaa, tyllalla painetut reiät. Leijona (tehty silikonimuotilla) keltaista marsipaania, joka töpötelty kultaisella kimallejauheella.
*ks. alempaa kommenttini täytteestä
Tuorejuustokuorrute: (ohje Leivonnaisia herkkusuille -kirjasta)**
300 g (5 dl) tomusokeria siivilöitynä
50 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
125 g tuorejuustoa kylmänä
Huom! Halkaisijaltaan n. 20 cm:n kokoisen kakun kuorruttamiseen tarvitaan kaksinkertainen annos.
Vatkaa tomusokeria ja voita (sähkövatkaimella tms.) keskinopeudella, kunnes ainekset ovat sekoittuneet kunnolla. Lisää tuorejuusto yhdellä kertaa ja vatkaa, kunnes juusto on sekoittunut muiden ainesten joukkoon. Käännä koneen nopeus suuremmalle. Jatka vatkaamista vähintään 5 min, niin että seoksesta tulee vaaleaa ja kuohkeaa. Älä vatkaa liikaa, sillä seos muuttuu helposti juoksevaksi.
** ks. alempaa kommenttini kuorrutuksesta
OMAT KOMMENTIT:
Täytteestä: Valitsin täytteeksi sinivalkoista ja Suomelle sopivaa (mustikka). Tein mustikkamarmeladin itse eräänstä kakkukirjasta löytämälläni ohjeella. Marmeladiin ei tullut kuitenkaan tarpeeksi makua juuri tätä minun kakkuani ajatellen, joten kakun kokonaismaku jäi hieman vaisuksi. Tästä syystä en laita tarkempia ohjeita täytteeseen liittyen. Mutta kuten usein sanon, ei se pahaa kuitenkaan ole/ollut ja kakku teki hyvin kauppansa.
Kuorrutuksesta: Halusin kokeilla miten hyvin tuorejuustokuorrutetta saa värjättyä ja pursotettua. En pidä (vispi)kermasta pursotuksissa, koska värisävyt jäävät haaleiksi ja kerman koostumus menee herkästi pieleen. Sokerikreemiä puolestaan on hyvä värjätä ja pursottaa, mutta se on niin kovin makeaa.
Tuorejuusto sijoittui kerman ja sokerikreemin väliin. Kuorrutteen sai värjättyä syvän siniseksi, joskin väriä joutui laittamaan enemmän kuin sokerikreemiä värjättäessä. Kuorrute ei ollut aivan niin makea kuin sokerikreemi, vaikka makea olikin. Pursotettavuudessa tuorejuusto hävisi jonkin verran sokerikreemille, mutta voitti kerman ainakin tällä pursotustavalla.
Pursotettaessa kuorrutetta saa varata reilusti. Tuorejuustokuorrute oli kuitenkin yllättävän riittoisaa ja nelinkertaisesta annoksestani jäi suunnilleen puolet.
Leijona-koristeesta: Hankin leijona-silikonimuotin jo jokunen vuosi sitten. Käytin silloin sokerimassaa leijonan tekemiseen eikä homma onnistunut laisinkaan. Ohjeeksi annetaan usein, että muotti pitäisi "voidella" kasviperäisellä rasvalla, kuten Criscolla. Olen tehnyt niin, mutta lopputulos on ollut silti huono.
Käytän nykyään marsipaania todella harvoin. Jokin aika sitten tulin koittaneeksi miten marsipaani käyttäytyy silikonimuoteissa. Lopputulos oli loistava! Kuvio irtosi muotista helposti. Koska en itsekään juuri pidä marsipaanista, haluaisin koristeeni mieluummin sokerimassasta. Totesin, että marsipaani on huomattavan rasvainen sokerimassaan verrattuna. Aloin töpötellä marsipaanilla silikonimuottia eli rasvasin muotin marsipaanilla. Laitoin sen jälkeen muottiin sokerimassaa sillä seurauksella, että massa irtosi muotista loistavasti!
Tein leijona-koristeen sillä ajatuksella, että kukaan ei söisi sitä, joten käytin valmista keltaista marsipaania. Koriste onnistui mielestäni loistavasti kultauksineen päivineen :)
Yleisesti lopputuloksesta: Jouduin tekemään muutamia muutoksia alkuperäiseen suunnitelmaan, mutta se ei muuttanut mielestäni liikaa lopputulosta alkuperäiseen suunnitelmaan verrattuna. Suurin harmin aihe oli kakun "vaurioituminen" kuljetuksessa. Otin kuvatkin vasta kuljetuksen jälkeen.
Kaiken kaikkiaan olen lähes tyytyväinen lopputulokseen. Vaikka tekninen vaikeus ei päätä huimannutkaan, annan itselleni arvosanaksi 9.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti