Törmäsin Helsingin Sanomien sivuilla uudenlaiseen leipomukseen, jossa yhdistyvät brownies ja cookies. Näin syntyy leivontahitti nimeltä brookies. Pakkohan sitä oli kokeilla ystävänpäivän kunniaksi.
Ennen kuin ryhdyt leivontapuuhiin, kannattaa lukaista kommenttini ohjeesta.
OHJE (HS:n sivuilta):
12–16 kpl
Brownie-taikina:
115 g voita
150 g suklaata
2 dl sokeria
½ dl fariinisokeria
3 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
½ tl suolaa
Cookie-taikina:
115 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 muna + 1 keltuainen
2 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
150 g suklaata
(Tarjoiluun: vaniljajäätelöä)
Valmista brownie-taikina. Sulata voi ja suklaa mikrossa tai
vesihauteessa. Vatkaa joukkoon sokeri ja fariinisokeri. Anna jäähtyä
huoneenlämpöiseksi.
Vatkaa joukkoon kananmunat. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakaojauhe ja suola. Siivilöi ne suklaaseokseen ja kääntele taikina tasaiseksi.
Vuoraa noin 22 x 22 cm:n kokoinen neliön tai suorakaiteen muotoinen
kakkuvuoka tai uunivuoka leivinpaperilla. Kaada brownie-taikina vuokaan leivinpaperin päälle ja laita vuoka jääkaappiin ainakin tunniksi.
Valmista cookie-taikina. Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää yksi
kokonainen muna ja yksi keltuainen, ja vatkaa vielä pari minuuttia.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne voi–sokeri-seokseen.
Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän, jotta siihen ei muodostu sitkoa.
Leikkaa suklaa veitsellä kuutioiksi. Kääntele ne lopuksi taikinan joukkoon.
Asettele cookie-taikina kahden lusikan avulla nokareiksi
brownie-taikinan pinnalle. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30
minuuttia. HUOM! Jatka paistamista tarpeen mukaan, jos brownie-kerros
vaikuttaa liian raa'alta. Tarkkaile kuitenkin, ettei taikina kypsy
liikaa vaan jää sisältä kosteaksi. Anna jäähtyä rauhassa vuoassaan
huoneenlämpöiseksi. Brookie kiinteytyy vasta jäähtyessään ja
koostumuksesta tulee siten oikeanlainen: rapea päältä ja tahmea sisältä.
Nosta kakku leivinpaperin avulla vuoasta ja leikkaa 12–16 ruuduksi
ohutteräisellä veitsellä. Tarjoa halutessasi vaniljajäätelön kanssa.
OMAT KOMMENTIT:
Kokeilunhaluisena korvasin sokerit ruokokidesokerilla. Leivonnaiset herkkusuille -kirjasta olen oppinut, että jenkkien käyttämän brown sugarin lähin vastine Suomessa olisi vaalea muscovadosokeri ja seuraavaksi lähin ruokokidesokeri. Jenkit käyttävät usein brown sugaria tämän tyylisissä leipomuksissa.
Mahtoiko sokeri sitten koitua kohtalokseni. Sekä cookie-kerros että brownie-kerros jäivät raa'aksi ja lopputulos oli enemmänkin mutakakkumainen kuin browniemainen. Hesarin sivuilta muuten näkee, millaiselta kypsän brookien pitäisi näyttää.
Ongelmaksi koitui seuraava kohta: "HUOM! Jatka paistamista tarpeen mukaan, jos brownie-kerros
vaikuttaa liian raa'alta. Tarkkaile kuitenkin, ettei taikina kypsy
liikaa vaan jää sisältä kosteaksi. Anna jäähtyä rauhassa vuoassaan
huoneenlämpöiseksi. Brookie kiinteytyy vasta jäähtyessään ja
koostumuksesta tulee siten oikeanlainen: rapea päältä ja tahmea sisältä." Brownie-kerroksen kypsyyttä oli todella hankala arvioida, koska cookie-kerros peitti täysin brownien. Lisäksi sanotaan, että brookie kiinteytyy vasta jäähtyessään (kuinka "löysäksi" leivonnaisen saisi jättää?). Cookie-kerros oli 30 min jälkeen sopivan ruskea ja olisi tummunut aikalailla, mikäli leivonnaisen olisi antanut olla uunissa vielä kovin pitkään.
Mutta en siis osaa sanoa aiheuttiko tuo sokerin vaihtaminen hieman ylimääräistä raakuutta.
Maku oli kuitenkin perushyvä ja brookie teki hyvin kauppansa. Todella tuhtia tavaraa! Omat odotukseni maun suhteen olivat kuitenkin vähän korkeammalla enkä tämän kokeilun perusteella oikein vakuuttunut. Saapa nähdä innostunko kokeilemaan tätä uudestaan "oikeilla sokereilla".
Jostain Lillyn blogeista bongasin ohjeen aikasemmin, ja minusta sen pitikin olla tahmaista. Huomaa että hesarin palat ovat leikattu jähtyneenä. Itse käytiin leivosta tuhoamaan jo vähän lämpimänä vaniljajäätelön kanssa. Ja herkkua kyllä on, mutta makean nälkä tulee tainnutettua aika pienelläkin palalla :)
VastaaPoista