Ruotsalainen leipomisblogisti Linda
Lomelino on inspiroinut minua viime aikoina. Olen ollut erityisen
ihastunut hänen Taivaalliset täytekakut -kirjaansa. Kokeilin
aiemmin keväällä hänen vanilja-persikkakakkuansa. Nyt tuli tilaisuus
kokeilla toista ohjetta, suklaa-espressokakkua.
Tässä ohje, jota hieman muokkasin
entistä paremmaksi ;)
16-20 palaa
suklaakakkupohja
150 g voita
9 dl vehnäjauhoja
3 dl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
3 tl soodaa
7,5 dl sokeria
4 keskikokoista munaa
4,5 dl maitoa
3 dl vahvaa, kuumaa kahvia tai kiehuvaa
vettä
(Huom. Linda suosittelee, että pohja
paistetaan kahdessa vuoassa tai kahdessa erässä. Mikäli paistat kahdessa erässä, tee ensin puolikas taikina ja ensimmäisen pohjan tultua uunista toinen puolikas.)
suklaa-espressokuorrute
400 g tumma suklaata (mielellään 70 %)
600 g huoneenlämpöistä voita
7-8 dl tomusokeria
3 dl kaakaojauhetta
1 tl vaniljajauhetta* tai 2
vaniljatangon siemenet
8 rkl espressoa, vahvaa kahvia tai
kuohukermaa
*Vaniljajauhe on eri asia kuin
vaniljasokeri. Vaniljajauhe on mustaa, sillä jauhe koostuu
vaniljatangosta raaputetuista siemenistä.
lisäksi soseutettuja vadelmia /
vadelmahilloa
Kakun valmistaminen:
suklaakakkupohja
Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Voitele ja jauhota kaksi halk. n. 22-24
cm vuokaa tai paista pohja kahdessa erässä yhdessä vuoassa. Pohjan
voi paistaa myös yhdessä vuoassa, mutta tällöin tarvitaan
korkeareunainen vuoka. Paistoaikaa pitää tällöin myös pidentää.
Kakusta ei myöskään tule niin korkea verrattuna siihen, että
paistat taikinat kahdessa erässä/vuoassa.
Sulata voi. Siivilöi jauhot,
kaakaojauhe, leivinjauhe ja sooda suureen kulhoon. Lisää muut
ainekset (sokeri, munat, maito, kahvi, voi) ja vatkaa pari minuuttia,
eli kunnes taikina on sileää.
Jaa taikina vuokiin ja paista uunissa
keskitasolla n. 50-60 min. Kakku on kypsää, kun sen keskelle
työnnettyyn tikkuun ei jää taikinaa.
Anna pohjien jäähtyä hetki ennen
kuin kumoat ne pöydälle/ritilälle.
suklaa-espressokuorrute
Sulata suklaa varovasti mikrossa.
Vatkaa voi vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää tomusokeri ja kaakaojauhe
vähitellen (esim. kolmessa osassa) ja sekoita hyvin. Lisää
sulatettu suklaa ja vaniljajauhe/vaniljansiemenet ja sekoita hyvin.
Lisää espresso/kahvi/kerma vähitellen ja jatka vatkaamista pari
minuuttia eli kunnes kuorrute on sileää ja kiiltävää.
Kakun kokoaminen ja täyttäminen:
Mikäli kakkupohjat ovat koholla
keskeltä, voit painaa niitä kädellä sisäänpäin. Mikäli pohjat
ovat tämän toimenpiteen jälkeen edelleen koholla, voit varovasti
leikata kohoumaa pienemmäksi.
Leikkaa kakkupohjat kahtia neljäksi
ohuemmaksi pohjalevyksi. Laita ensimmäinen pohjalevy kakkuvadille.
Levitä pohjan päälle ensin vadelmahilloa sopiva kerros ja sen
jälkeen tasainen kerros suklaa-espressokuorrutetta. Toista, kunnes
olet käyttänyt kolme pohjalevyä. Nosta päällimmäiseksi neljäs
pohjalevy leikkauspinta alaspäin.
Levitä ohut kerros kuorrutetta kakun
reunoille ja päälle. Siirrä kakku jääkaappiin n. 20 minuutiksi
tai kunnes kuorrute on hieman jähmettynyt. Pidä loput kuorrutteesta
tällä aikaa huoneenlämmössä.
Kuorrutteen jäähdyttyä levitä loput
kuorrutteesta tasaisesti kakun reunoille ja päälle.
Huom. Mikäli haluat samanlaisen
pursotuksen kuin kuvassa, tee seuraavasti: Otettuasi kakun
jääkaapista, laita kuorrutus pursotinpussiin ja leikkaa pussin pää.
Pursota kakun reunaan esim. kuusi palleroa allekkain (pursota niin
monta palleroa, että ulottuvat kakun yläreunasta alareunaan). Laita
lusikka puoleen väliin ylintä palleroa ja vedä oikealle. Toista
sama muiden palleroiden kohdalla. Pursota tämän jälkeen uusi
pallerorivi oikealle sopivan matkan päähän edellisistä
palleroista. Vedä pallerot lusikalla. Tee näin ympäri kakun. Päätä
kierros palleroriviin, jota et enää vedä lusikalla.
Kakun mausta:
Kakku on melko tuhtia. Pohja ei kuitenkaan ole kovin makea, joten kokonaisuus ei ole ainakaan minun mielestäni liian makea. Makeus tulee oikeastaan vain kreemistä. Kakun voi tehdä myös ilman vadelmaa, mutta tällöin lopputulos on entistä tuhdimpi. Vadelma taittaa kivasti makua ja antaa raikkautta.
Lainasin kirjastosta samaisen kirjan viime viikolla, ja lauantaina kokeilin vadelmabrownie -kakkua. Ihana kirja, ja ihanan näköisiä kakkuja, mutta tulin samaan tulokseen kanssasi kakusta, vaikka eri kakku olikin: Melko tuhtia! Perinteisen suomalaisen kermakakun kannattajana tämä oli jo siinä ja siinä, että oliko liian tuhti.
VastaaPoista