Suosittelen piirakkaa erityisesti niille, jotka eivät pidä kurpitsasta eivätkä syö kurpitsaa. Kuten minä itse. Piirakka kun ei maistu kurpitsalta laisinkaan.
n. 1,5 kg talvikurpitsaa kuorineen punnittuna
pohja:
150 g kylmää voita
3,75 dl vehnäjauhoja
1 rkl vettä
täyte:
4 dl kurpitsasosetta
2 dl kuohukermaa
2,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1 tl suolaa
1,5 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl neilikkaa
1 rkl vehnäjauhoja
lisäksi:
piirakkavuoka 25-28 cm halkaisijaltaan
Valmista ensin kurpitsasose. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leikkaa kurpitsa neljään osaan ja poista siemenkota esimerkiksi lusikalla kovertamalla. Laita kurpitsanpalat leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille ja paahda uunissa n. 45 min tai kunnes palat ovat pehmenneet. Koverra lusikalla kurpitsan liha kulhoon. Kaada tarvittaessa kurpitsasta tihkuva ylimääräinen vesi pois kulhosta. Soseuta sauvasekoittimella.
Valmista pohja. Nypi voi ja vehnäjauhot nopeasti sekaisin. Lisää tarvittaessa vesi. Älä vaivaa taikinaa. Kääri taikina muovikelmuun ja laita jääkaappiin tunniksi.
Valmista piirakka. Kaulitse pohja leivinpaperin päällä ja kumoa piirakkavuokaan. Painele pohja (tarvittaessa voideltuun) vuokaan ja irrota leivinpaperi varovasti. Laita vuoka vielä jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat täytteen.
Sekoita kaikki täytteen ainekset puuhaarukalla keskenään vehnäjauhoja lukuun ottamatta. Siivilöi lopuksi vehnäjauhot sekaan koko ajan sekoittaen. Kaada täyte piirakkavuokaan ja paista uunin keskitasossa 175 asteessa noin 60 minuuttia.
Anna piirakan jäähtyä kokonaan ja siirrä se sitten yöksi jääkaappiin. Piirakka on parasta seuraavana päivänä. Tarjoile halutessasi kermavaahdon ja kanelin kera.
Huom. Voit valmistaa kurpitsasoseen myös niin, että keität kuorittuja ja pieneksi lohkottuja kurpitsan paloja mahdollisimman vähässä vedessä n. 15-20 min tai kunnes lohkot ovat pehmennee. Soseuta sauvasekoittimella.
Ylimääräisen kurpitsasoseen voi pakastaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti