sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Amerikkalainen porkkanakakku



Porkkanakakku on yksi jenkkien peruskakuista. Halusin kokeilla miltä se maistuu. Ja kuinkas ollakaan, ohje löytyi sopivasti Hummingbird Bakeryn Leivonnaisia herkkusuille -kirjasta. Eli makuun voi luottaa.

Yhdistin tähän samaan kuuman kakkutrendin eli ns. "naked cake"-tyylisen koristelun. Naked cake -tyylisestä kakusta puuttuu siis kakun peittävä kuorrute. Itse olen nähnyt lähinnä kahta koristelutyyliä, joista molemmista otin kuvat.

Ensimmäinen tapa on levittää/pursottaa täyte kakkulevyjen väliin niin, että se tursuaa enemmän tai vähemmän reunoista yli. Tai voi se olla tursuamattakin, mutta silloinkin se näkyy selkeästi kakkukerrosten välistä.



Toinen tyyli on taas sellainen, että kakkuun sivellään palettiveitsellä ihan ohut ja epätasainen kerros täytettä/kuorrutetta. Pohjan kuuluu paistaa kirkkaasti läpi.

Tämä on siis hyvin karkea jako. Pointtina on se, että kakkupohja näkyy ja kunnolla. Siitä sitten vain varioimaan.



Ohje on mukaelma Hummingbird Bakeryn ohjeesta.

AMERIKKALAINEN PORKKANAKAKKU



10-12 hengelle



300 g (3,3 dl) ruokokidesokeria/vaaleaa muscovadosokeria

3 munaa

3 dl rypsiöljyä

300 g (4,6 dl) vehnäjauhoja

1 tl ruokasoodaa

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

1 tl kanelia

0,5 tl inkivääriä

0,5 tl suolaa

300 g porkkanoita raastettuna

100 g kuorittuja saksan- tai pekaanipähkinöitä rouhittuna



tuorejuustokuorrute:

100 g voita huoneenlämpöisenä

10 dl siivilöityä tomusokeria

200 g tuorejuustoa


Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Mittaa sokeri, munat ja öljy kulhoon ja vatkaa sekaisin. Yhdistä kuivat aineet (vehnäjauhot, ruokasooda, leivinjauhe, vaniljasokeri, kaneli, inkivääri ja suola) keskenään ja vatkaa ne vähitellen kosteiden ainesten joukkoon. Vatkaa, kunnes ainekset ovat sekoittuneet hyvin.

Lisää porkkanaraaste ja pähkinärouhe ja sekoita ne puuhaarukalla tasaisesti taikinaan.

Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 20 cm vuoka. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla 1 h 30 min tai kunnes kakun keskelle työnnettyyn tikkuun ei jää enää taikinaa. Nosta kakku jäähtymään.

Kun kakku on jäähtynyt kokonaan, valmista tuorejuustokuorrute. Vatkaa voi vaaleaksi. Lisää tomusokeri ja vatkaa sekaisin (=jauhemainen seos). Lisää tuorejuusto kerralla. Vatkaa seosta n. 5 minuuttia, kunnes siitä tulee vaaleaa ja kuohkeaa. Älä vatkaa kuitenkaan liikaa, sillä seos muuttuu helposti juoksettuneeksi.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Nosta yksi pohjista kakkulautaselle ja levitä päälle kuorrutetta. Nosta päälle toinen pohja ja levitä sille kuorrutetta. Nosta viimeinen pohja paikoilleen ja levitä loput kuorrutteesta päälle ja reunoille. Nosta jähmettymään kylmään.




OMIA HUOMIOITA:

Minun puolestani voit kokeilla millä tahansa sokerilla (kidesokeri, fariinisokeri, tumma muscovadosokeri). Makuvivahteet voivat vaihdella, mutta ei siitä pahaa kuitenkaan tule. Itse kuitenkin käyttäisin (ja käytin tässäkin) tuota ruokokidesokeria/vaaleaa muscovadosokeria.

Pähkinät voi jättää pois. Ne antavat kuitenkin kivan suutuntuman.

Kakun jäähtyminen kestää melko kauan, noin 4 tuntia.

Ohjeessa täytteen/kuorrutteen levittäminen ohjeistetaan tekemään niin, että kakun päälle tulee kunnon kerros kuorrutetta eivätkä pohjat paista läpi (eli ihan normaalisti).

Taikina on toooooosi ihanan makuista :P  Valmis kakkukin on kyllä hyvää. Ihanan mehevää!

Oma kommenttini ekan maistetun haarukallisen jälkeen: osu ja uppos.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti