sunnuntai 25. elokuuta 2013

Mustikkamuffinit

En välitä erityisemmin marjamuffineista. Mutta kun ohje löytyy Humminbird Bakeryn Leivonnaisia herkkusuille -kirjasta, totta kai sitä täytyy koittaa.

Lopputulos: Parhaimman makuisia mustikkamuffineita, joita olen koskaan maistanut.


Huom. Muffinit näyttävät kuvassa hieman littanilta, mutta se johtuu koosta. Lue tarkempi selitys alempaa.

Tässä ensin ohje sellaisenaan:

MUSTIKKAMUFFINIT (12 kpl todella suuria, ks. selitys alempaa)

360 g (5,5 dl) vehnäjauhoja
370 g (4,4 dl) sokeria
1 tl suolaa
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
3,75 dl piimää
1 kananmuna
0,5 tl vanilja-aromia
70 g suolatonta voita sulatettuna
250 g (3,5 dl) mustikoita

Kuumenna uuni 170 asteiseksi. Mittaa jauhot, sokeri, suola, leivinjauhe ja sooda kulhoon ja vatkaa hiljaisella nopeudella sekaisin.

Sekoita keskenään piimä, muna ja vanilja-aromi. Kaada seos hitaasti jauhojen joukkoon ja vatkaa ainekset sekaisin.

Kaada mukaan voisula ja vatkaa, kunnes se on juuri ja juuri sekoittunut muihin aineksiin. Käännä sitten koneen teho suuremmalle ja vatkaa taikina tasaiseksi ja sileäksi.

Sekoita lopuksi varovasti joukkoon mustikat, niin että ne leviävät tasaisesti taikinaan.

Lusikoi takina paperivuokiin niin, että vuokiin jää kolmannes tyhjää. Paista muffineja uunissa 20-25 min tai kunnes ne ovat saaneet väriä ja tuntuvat koetettaessa kimmoisilta. Muffinin keskelle työnnettyyn tikkuun ei saa jäädä taikinaa. Anna muffinien jäähtyä hetki muffinipellillä ja siirrä ne sitten ritilän päälle jäähtymään kokonaan.


OMAT KOMMENTIT OHJEESTA (LUE!)

Käytin suolattoman voin tilalla ihan tavallista margariinia. Vanilja-aromin tilalla voi myös käyttää vaniljasokeria. 1 tl vanilja-aromia vastaa 2-3 tl vaniljasokeria.

Ohje on tarkoitettu isoille, amerikkalaistyylisille muffineille. Kokeilin tarkoituksella nyt niin, että ostin amerikkalaisia muffinivuokia ja paistoin muffinit normaalisti papereineen muffinivuoassa. Vuoat tulivat reunojaan myöten täyteen eli ne olivat liian pieniä. Juuri tuosta syystä muffinit eivät myöskään kohonneet nätisti, koska ne eivät saaneet tukea kohoamisvaiheessa.

Suosittelisinkin siis tekemään pienempiä muffineita (n.18-24 kpl käytetystä vuoasta riippuen). Minä ainakin aion tehdä niin ensi kerralla. Kunhan sitten vain muistat lyhentää paistoaikaa! Älä paista kuitenkaa liikaa, etteivät muffinit kuivu. Minä pidin muffineista juuri siksi, että ne olivat ihanan kimmoisia ja todella meheviä. Koostumus oli minun makuuni aivan täydellinen!

1 kommentti: