Näin vuoden vaihtuessa on kiva katsoa, miltä mennyt vuosi näyttää kakkuina. Ja tältähän se näyttää kuvina:
"Tilastoina" vuosi näyttää seuraavalta:
kakkuja: 25 kpl
kakkujen riittävyys: 513 henkilöä, joka tarkoittaa 171 kananmunaa
Kokopäiväinen työni on vähentänyt entisestään kakkujen tekemiseen tarvittavaa aikaani ja mahdollisuuksiani. Se on vähän harmillista. Katsotaan, mitä tulevat vuodet tuovat tulleessaan!
Muistutuksena sanottakoon, että LeivinLiina löytyy myös Facebookista.
Uutuutena kerrottakoon, että LeivinLiina on myös Pinterestissä. Olen kerännyt Pinterestiin itseäni kiinnostavia kuvia mm. kakuista ja pipareista, joista saan uusia koristeluideoita.
Ihanaa leipomisvuotta 2014!
keskiviikko 1. tammikuuta 2014
maanantai 9. joulukuuta 2013
Itsenäisyyspäivän kakku
Sain idean itsenäisyyspäivän kakkuun viime keväänä tehdessäni vappukakkua. En ole tehnyt aiempina leipomisvuosinani kakkua itsenäisyyspäivänä, koska minulla ei ole ollut visiota itseäni tarpeeksi kiinnostavasta toteutustavasta. Tätä koristelumallia oli kuitenkin pakko päästä kokeilemaan. Yksinkertainen, mutta näyttävä, sini-valkoinen, mutta ei Suomen lippu.
KAKUN TEKNISET TIEDOT:
pohja: 4 munan vaalea kakkupohja
kostutus: sokerivesi
täyte: valkosuklaamousse ja mustikkamarmeladi*
kuorrutus: tuorejuustokuorrutus
Sinisen tuorejuuston värjäämiseen käytin Royal Blue ja Violet -pastavärejä. Valkoista kuorrutetta sävytin valkoisella elintarvikevärillä.
Koristeen tiedot: Valkoinen alusta sokerimassaa, tyllalla painetut reiät. Leijona (tehty silikonimuotilla) keltaista marsipaania, joka töpötelty kultaisella kimallejauheella.
*ks. alempaa kommenttini täytteestä
Tuorejuustokuorrute: (ohje Leivonnaisia herkkusuille -kirjasta)**
300 g (5 dl) tomusokeria siivilöitynä
50 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
125 g tuorejuustoa kylmänä
Huom! Halkaisijaltaan n. 20 cm:n kokoisen kakun kuorruttamiseen tarvitaan kaksinkertainen annos.
Vatkaa tomusokeria ja voita (sähkövatkaimella tms.) keskinopeudella, kunnes ainekset ovat sekoittuneet kunnolla. Lisää tuorejuusto yhdellä kertaa ja vatkaa, kunnes juusto on sekoittunut muiden ainesten joukkoon. Käännä koneen nopeus suuremmalle. Jatka vatkaamista vähintään 5 min, niin että seoksesta tulee vaaleaa ja kuohkeaa. Älä vatkaa liikaa, sillä seos muuttuu helposti juoksevaksi.
** ks. alempaa kommenttini kuorrutuksesta
OMAT KOMMENTIT:
Täytteestä: Valitsin täytteeksi sinivalkoista ja Suomelle sopivaa (mustikka). Tein mustikkamarmeladin itse eräänstä kakkukirjasta löytämälläni ohjeella. Marmeladiin ei tullut kuitenkaan tarpeeksi makua juuri tätä minun kakkuani ajatellen, joten kakun kokonaismaku jäi hieman vaisuksi. Tästä syystä en laita tarkempia ohjeita täytteeseen liittyen. Mutta kuten usein sanon, ei se pahaa kuitenkaan ole/ollut ja kakku teki hyvin kauppansa.
Kuorrutuksesta: Halusin kokeilla miten hyvin tuorejuustokuorrutetta saa värjättyä ja pursotettua. En pidä (vispi)kermasta pursotuksissa, koska värisävyt jäävät haaleiksi ja kerman koostumus menee herkästi pieleen. Sokerikreemiä puolestaan on hyvä värjätä ja pursottaa, mutta se on niin kovin makeaa.
Tuorejuusto sijoittui kerman ja sokerikreemin väliin. Kuorrutteen sai värjättyä syvän siniseksi, joskin väriä joutui laittamaan enemmän kuin sokerikreemiä värjättäessä. Kuorrute ei ollut aivan niin makea kuin sokerikreemi, vaikka makea olikin. Pursotettavuudessa tuorejuusto hävisi jonkin verran sokerikreemille, mutta voitti kerman ainakin tällä pursotustavalla.
Pursotettaessa kuorrutetta saa varata reilusti. Tuorejuustokuorrute oli kuitenkin yllättävän riittoisaa ja nelinkertaisesta annoksestani jäi suunnilleen puolet.
Leijona-koristeesta: Hankin leijona-silikonimuotin jo jokunen vuosi sitten. Käytin silloin sokerimassaa leijonan tekemiseen eikä homma onnistunut laisinkaan. Ohjeeksi annetaan usein, että muotti pitäisi "voidella" kasviperäisellä rasvalla, kuten Criscolla. Olen tehnyt niin, mutta lopputulos on ollut silti huono.
Käytän nykyään marsipaania todella harvoin. Jokin aika sitten tulin koittaneeksi miten marsipaani käyttäytyy silikonimuoteissa. Lopputulos oli loistava! Kuvio irtosi muotista helposti. Koska en itsekään juuri pidä marsipaanista, haluaisin koristeeni mieluummin sokerimassasta. Totesin, että marsipaani on huomattavan rasvainen sokerimassaan verrattuna. Aloin töpötellä marsipaanilla silikonimuottia eli rasvasin muotin marsipaanilla. Laitoin sen jälkeen muottiin sokerimassaa sillä seurauksella, että massa irtosi muotista loistavasti!
Tein leijona-koristeen sillä ajatuksella, että kukaan ei söisi sitä, joten käytin valmista keltaista marsipaania. Koriste onnistui mielestäni loistavasti kultauksineen päivineen :)
Yleisesti lopputuloksesta: Jouduin tekemään muutamia muutoksia alkuperäiseen suunnitelmaan, mutta se ei muuttanut mielestäni liikaa lopputulosta alkuperäiseen suunnitelmaan verrattuna. Suurin harmin aihe oli kakun "vaurioituminen" kuljetuksessa. Otin kuvatkin vasta kuljetuksen jälkeen.
Kaiken kaikkiaan olen lähes tyytyväinen lopputulokseen. Vaikka tekninen vaikeus ei päätä huimannutkaan, annan itselleni arvosanaksi 9.
KAKUN TEKNISET TIEDOT:
pohja: 4 munan vaalea kakkupohja
kostutus: sokerivesi
täyte: valkosuklaamousse ja mustikkamarmeladi*
kuorrutus: tuorejuustokuorrutus
Sinisen tuorejuuston värjäämiseen käytin Royal Blue ja Violet -pastavärejä. Valkoista kuorrutetta sävytin valkoisella elintarvikevärillä.
Koristeen tiedot: Valkoinen alusta sokerimassaa, tyllalla painetut reiät. Leijona (tehty silikonimuotilla) keltaista marsipaania, joka töpötelty kultaisella kimallejauheella.
*ks. alempaa kommenttini täytteestä
Tuorejuustokuorrute: (ohje Leivonnaisia herkkusuille -kirjasta)**
300 g (5 dl) tomusokeria siivilöitynä
50 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
125 g tuorejuustoa kylmänä
Huom! Halkaisijaltaan n. 20 cm:n kokoisen kakun kuorruttamiseen tarvitaan kaksinkertainen annos.
Vatkaa tomusokeria ja voita (sähkövatkaimella tms.) keskinopeudella, kunnes ainekset ovat sekoittuneet kunnolla. Lisää tuorejuusto yhdellä kertaa ja vatkaa, kunnes juusto on sekoittunut muiden ainesten joukkoon. Käännä koneen nopeus suuremmalle. Jatka vatkaamista vähintään 5 min, niin että seoksesta tulee vaaleaa ja kuohkeaa. Älä vatkaa liikaa, sillä seos muuttuu helposti juoksevaksi.
** ks. alempaa kommenttini kuorrutuksesta
OMAT KOMMENTIT:
Täytteestä: Valitsin täytteeksi sinivalkoista ja Suomelle sopivaa (mustikka). Tein mustikkamarmeladin itse eräänstä kakkukirjasta löytämälläni ohjeella. Marmeladiin ei tullut kuitenkaan tarpeeksi makua juuri tätä minun kakkuani ajatellen, joten kakun kokonaismaku jäi hieman vaisuksi. Tästä syystä en laita tarkempia ohjeita täytteeseen liittyen. Mutta kuten usein sanon, ei se pahaa kuitenkaan ole/ollut ja kakku teki hyvin kauppansa.
Kuorrutuksesta: Halusin kokeilla miten hyvin tuorejuustokuorrutetta saa värjättyä ja pursotettua. En pidä (vispi)kermasta pursotuksissa, koska värisävyt jäävät haaleiksi ja kerman koostumus menee herkästi pieleen. Sokerikreemiä puolestaan on hyvä värjätä ja pursottaa, mutta se on niin kovin makeaa.
Tuorejuusto sijoittui kerman ja sokerikreemin väliin. Kuorrutteen sai värjättyä syvän siniseksi, joskin väriä joutui laittamaan enemmän kuin sokerikreemiä värjättäessä. Kuorrute ei ollut aivan niin makea kuin sokerikreemi, vaikka makea olikin. Pursotettavuudessa tuorejuusto hävisi jonkin verran sokerikreemille, mutta voitti kerman ainakin tällä pursotustavalla.
Pursotettaessa kuorrutetta saa varata reilusti. Tuorejuustokuorrute oli kuitenkin yllättävän riittoisaa ja nelinkertaisesta annoksestani jäi suunnilleen puolet.
Leijona-koristeesta: Hankin leijona-silikonimuotin jo jokunen vuosi sitten. Käytin silloin sokerimassaa leijonan tekemiseen eikä homma onnistunut laisinkaan. Ohjeeksi annetaan usein, että muotti pitäisi "voidella" kasviperäisellä rasvalla, kuten Criscolla. Olen tehnyt niin, mutta lopputulos on ollut silti huono.
Käytän nykyään marsipaania todella harvoin. Jokin aika sitten tulin koittaneeksi miten marsipaani käyttäytyy silikonimuoteissa. Lopputulos oli loistava! Kuvio irtosi muotista helposti. Koska en itsekään juuri pidä marsipaanista, haluaisin koristeeni mieluummin sokerimassasta. Totesin, että marsipaani on huomattavan rasvainen sokerimassaan verrattuna. Aloin töpötellä marsipaanilla silikonimuottia eli rasvasin muotin marsipaanilla. Laitoin sen jälkeen muottiin sokerimassaa sillä seurauksella, että massa irtosi muotista loistavasti!
Tein leijona-koristeen sillä ajatuksella, että kukaan ei söisi sitä, joten käytin valmista keltaista marsipaania. Koriste onnistui mielestäni loistavasti kultauksineen päivineen :)
Yleisesti lopputuloksesta: Jouduin tekemään muutamia muutoksia alkuperäiseen suunnitelmaan, mutta se ei muuttanut mielestäni liikaa lopputulosta alkuperäiseen suunnitelmaan verrattuna. Suurin harmin aihe oli kakun "vaurioituminen" kuljetuksessa. Otin kuvatkin vasta kuljetuksen jälkeen.
Kaiken kaikkiaan olen lähes tyytyväinen lopputulokseen. Vaikka tekninen vaikeus ei päätä huimannutkaan, annan itselleni arvosanaksi 9.
lauantai 23. marraskuuta 2013
Uutuuksia: Angry Birds -piparimuotit ja Sallisen sokerimassat
Pari viikkoa sitten, kun kävin parissa eri kaupassa, huomasin mielenkiintoisia uutuuksia: Muurlan Angry Birds -piparimuotit ja Sallisen sokerimassa. Piparimuotteihin törmäsin Tarjoustalossa ja sokerimassaan K-Supermarketissa.
Nyt, kun piparikausi on kuumimmillaan, Angry Birds -piparit menevät varmasti kuin kuumille kiville. Minunkin pitänee hankkia muutama muotti :) Sallisen sokerimassat otan ilolla vastaan, sillä mielestäni on sen parempi mitä enemmän eri värisiä massoja saa tavallisistakin kaupoista.
![]() |
Muotteja on kahta kokoa. Hahmot: Red, Chuck (keltainen lintu), King Pig ja Stella. |
![]() |
Sallisen sokerimassojen värit ovat vihreä ja vaaleansininen. |
Nyt, kun piparikausi on kuumimmillaan, Angry Birds -piparit menevät varmasti kuin kuumille kiville. Minunkin pitänee hankkia muutama muotti :) Sallisen sokerimassat otan ilolla vastaan, sillä mielestäni on sen parempi mitä enemmän eri värisiä massoja saa tavallisistakin kaupoista.
lauantai 26. lokakuuta 2013
Kakut metsän eläimillä
Pienen lapsen syntymäpäiville toivottiin kahta syksyistä, eläin-aiheista kakkua.
KAKKUJEN TIEDOT:
pohja: 2x7 munan vaalea kakkupohja
kostutus: sokerivesi
täyte: toisessa mustikka, toisessa omenamarmeladi + diplomaattikreemi
eriste: normi sokerikreemi
kuorrutus: sokerimassa
Mustaa lukuunottamatta värjäsin muut sävyt itse.
OMAT KOMMENTIT:
Kakuista tuli mielestäni söpömmät kuin aluksi uskoinkaan. Siksi on jälleen kerran harmi, etten saanut kunnon kuvaa oikeassa valaistuksessa. Kakkuihin tuli mielestäni kiva tunnelma, vaikka paljon parannettavaakin jäi, joten arvosanaksi annan 8 ½.
KAKKUJEN TIEDOT:
pohja: 2x7 munan vaalea kakkupohja
kostutus: sokerivesi
täyte: toisessa mustikka, toisessa omenamarmeladi + diplomaattikreemi
eriste: normi sokerikreemi
kuorrutus: sokerimassa
Mustaa lukuunottamatta värjäsin muut sävyt itse.
OMAT KOMMENTIT:
Kakuista tuli mielestäni söpömmät kuin aluksi uskoinkaan. Siksi on jälleen kerran harmi, etten saanut kunnon kuvaa oikeassa valaistuksessa. Kakkuihin tuli mielestäni kiva tunnelma, vaikka paljon parannettavaakin jäi, joten arvosanaksi annan 8 ½.
Valkoinen ristiäiskakku
Toiveena oli valkoinen ristiäiskakku röyhelö- ja helmireunuksella kasteen symboli kyyhkynen koristeenaan.
Tästä kakusta taisi alkaa jälleen hämärän kuvaamisen vaihe kera salaman. Luonnonvalossa kuvattuja kakkuja on luvassa todennäköisesti seuraavan kerran alkukeväästä.
KAKUN TIEDOT:
pohja: vaalea kakkupohja
kostutus: sokerivesi
täyte: vadelmahillo ja diplomaattikreemi
eriste: normi sokerikreemi
kuorrutus: sokerimassa
kyyhkynen: muotoilumassan ja sokerimassan sekoitus
OMAT KOMMENTIT:
Olen käyttänyt muotoilumassaa aiemmin vain kukkien teossa. Muotoilumassan koostumus on hieman eri kuin sokerimassan ja siitä saa muotoiltua mm. ohuita kukan terälehtiä ilman, että lehdet repeävät reunasta. Nyt käytin kyseistä massaa muun koristeen tekemiseen. Muokkautui ihanasti, vaikkakin kuivui todella nopeasti. Jatkossa tulen taatusti käyttämään koristeissa muotoilumassaa enemmän, vaikka hintakin on korkeampi kuin sokerimassalla.
Ihastuin itsekin tuohon röyhelöiseen helmireunukseen, jota kokeilin ensimmäistä kertaa edellisessä kastekakussa. Valkoisesta kokonaisuudesta tuli mielestäni ihastuttava. Siksi harmittaakin, etten saanut otettua hyvää kuvaa toisenlaisessa valaistuksessa :( Kokonaisuudesta annan arvosanaksi 9.
Tästä kakusta taisi alkaa jälleen hämärän kuvaamisen vaihe kera salaman. Luonnonvalossa kuvattuja kakkuja on luvassa todennäköisesti seuraavan kerran alkukeväästä.
KAKUN TIEDOT:
pohja: vaalea kakkupohja
kostutus: sokerivesi
täyte: vadelmahillo ja diplomaattikreemi
eriste: normi sokerikreemi
kuorrutus: sokerimassa
kyyhkynen: muotoilumassan ja sokerimassan sekoitus
OMAT KOMMENTIT:
Olen käyttänyt muotoilumassaa aiemmin vain kukkien teossa. Muotoilumassan koostumus on hieman eri kuin sokerimassan ja siitä saa muotoiltua mm. ohuita kukan terälehtiä ilman, että lehdet repeävät reunasta. Nyt käytin kyseistä massaa muun koristeen tekemiseen. Muokkautui ihanasti, vaikkakin kuivui todella nopeasti. Jatkossa tulen taatusti käyttämään koristeissa muotoilumassaa enemmän, vaikka hintakin on korkeampi kuin sokerimassalla.
Ihastuin itsekin tuohon röyhelöiseen helmireunukseen, jota kokeilin ensimmäistä kertaa edellisessä kastekakussa. Valkoisesta kokonaisuudesta tuli mielestäni ihastuttava. Siksi harmittaakin, etten saanut otettua hyvää kuvaa toisenlaisessa valaistuksessa :( Kokonaisuudesta annan arvosanaksi 9.
sunnuntai 20. lokakuuta 2013
Ti-Ti Nalle -kakkukoriste
Tein jokin aika sitten pari Ti-Ti Nalle -koristetta kakun päälle. Sen johdosta tuli toinen samaan aiheeseen liittyvä koristepyyntö.
Erona edelliseen koristeeseen oli mm. se, että käytin tässä versiossa vartalossa (pää+vartalo) riisimuromassaa. Koristeesta tuli edellistä hieman suurempi, mutta kevyempi. Olen nyt kokeillut muromassaa pari kertaa ja ollut kyllä tyytyväinen siihen. Koristeista tulee niin paljon kevyempia kuin pelkästä sokerimassasta tehdyistä! Mitä suuremmasta koristeesta on kyse sen enemmän muromassasta on hyötyä.
Erona edelliseen koristeeseen oli mm. se, että käytin tässä versiossa vartalossa (pää+vartalo) riisimuromassaa. Koristeesta tuli edellistä hieman suurempi, mutta kevyempi. Olen nyt kokeillut muromassaa pari kertaa ja ollut kyllä tyytyväinen siihen. Koristeista tulee niin paljon kevyempia kuin pelkästä sokerimassasta tehdyistä! Mitä suuremmasta koristeesta on kyse sen enemmän muromassasta on hyötyä.
sunnuntai 13. lokakuuta 2013
Ristiäiskakku tytölle
KAKUN TIEDOT: (laktoositon ja gluteeniton)
pohja: 8 munan luontaisesti gluteeniton vaalea kakkupohja
kostutus: persikkamehu
täyte: persikoita ja diplomaattikreemiä
eriste: normi sokerikreemi
kuorrutus: sokerimassa
Kukkanen sokerimassan ja muotoilumassan sekoitusta, värjätty Pink ja Violet -pastaväreillä. Heteet valmiita muovisia. Lehdissä hopeista kimallejauhetta. Helminauha tehty silikonimuotilla.
OMAT KOMMENTIT:
Kakusta tuli aika kivan hempeä :) Koriste- ja väritoiveet tulivat tilaajalta. Sain yhdistettyä toiveisiin vähän erilaisempia koristelutapoja, joita en ole päässyt juurikaan koittamaan aiemmin.
Olen kyllä tyytyväinen kakun kokonaisuuteen ja siitä kumpuavaan tunnelmaan. Koristeissa ei ollut juurikaan teknistä vaikeutta, joten annan arvosanaksi "vain" 9-.
lauantai 12. lokakuuta 2013
Moderni rippikakku mikrofoni-koristeella
Toiveena oli rippikakku "vanhan ajan" mikrofonilla.
KAKKUJEN (2 kpl) TIEDOT:
pohja: 7 munan tumma kakkupohja
kostutus: vaniljamaito
täyte: suklaatuorejuusto + vadelmahillo
eriste: normi sokerikreemi
kuorrutus: sokerimassa
Mikrofoni on muotoiltu riisimuromassasta ja päällystetty ja koristeltu sokerimassalla. Kiiltävät osat on maalattu hopeisesta kimallejauheesta tehdyllä "maalilla".
OMAT KOMMENTIT:
Kokeilin riisimuromassaa ensimmäistä kertaa. Riisimuromassaa käytetään siis paljon erilaisten koristeiden tekemisessä (näkee käytettävän varsinkin jenkkien kakkuohjelmissa), koska silloin koristeista saadaan melko kevyitä. Mikrofonista olisi tullut muuten niin painava, ettei sitä olisi voinut laittaa kakun päälle. Massa oli ihan kätevä. Tulen varmasti käyttämään sitä jatkossakin.
Mikrofoni itsessään oli melkoisen vaativa koriste, mutta halusin ottaa haasteen vastaan. Kokemukseeni, taitotasooni ja koristeen vaativuustasoon nähden pitäisi olla tyytyväinen lopputulokseen, mutta tietenkään en ole. Lopputulos oli kuitenkin paljon parempi kuin uskalsin odottaa :)
Tällä hetkellä geometriset kuviot ovat "kuuminta hottia" niin sisustuksessa kuin kakkutrendeissäkin. Olen aivan ihastunut kuvioituihin kakkuihin, mutta niiden käyttöön ei ole ollut mahdollisuuksia. Tähän kakkuun sain laitettua hiukan noita erisävyisiä kolmioita. Koristereunasta tuli mielestäni kiva.
Kokonaisuus onnistui mielestäni kuitenkin kaikesta huolimatta aika kivasti varsinkin värien puolesta. Siksi annan arvosanaksi 8+.
KAKKUJEN (2 kpl) TIEDOT:
pohja: 7 munan tumma kakkupohja
kostutus: vaniljamaito
täyte: suklaatuorejuusto + vadelmahillo
eriste: normi sokerikreemi
kuorrutus: sokerimassa
Mikrofoni on muotoiltu riisimuromassasta ja päällystetty ja koristeltu sokerimassalla. Kiiltävät osat on maalattu hopeisesta kimallejauheesta tehdyllä "maalilla".
OMAT KOMMENTIT:
Kokeilin riisimuromassaa ensimmäistä kertaa. Riisimuromassaa käytetään siis paljon erilaisten koristeiden tekemisessä (näkee käytettävän varsinkin jenkkien kakkuohjelmissa), koska silloin koristeista saadaan melko kevyitä. Mikrofonista olisi tullut muuten niin painava, ettei sitä olisi voinut laittaa kakun päälle. Massa oli ihan kätevä. Tulen varmasti käyttämään sitä jatkossakin.
Mikrofoni itsessään oli melkoisen vaativa koriste, mutta halusin ottaa haasteen vastaan. Kokemukseeni, taitotasooni ja koristeen vaativuustasoon nähden pitäisi olla tyytyväinen lopputulokseen, mutta tietenkään en ole. Lopputulos oli kuitenkin paljon parempi kuin uskalsin odottaa :)
Tällä hetkellä geometriset kuviot ovat "kuuminta hottia" niin sisustuksessa kuin kakkutrendeissäkin. Olen aivan ihastunut kuvioituihin kakkuihin, mutta niiden käyttöön ei ole ollut mahdollisuuksia. Tähän kakkuun sain laitettua hiukan noita erisävyisiä kolmioita. Koristereunasta tuli mielestäni kiva.
Kokonaisuus onnistui mielestäni kuitenkin kaikesta huolimatta aika kivasti varsinkin värien puolesta. Siksi annan arvosanaksi 8+.
tiistai 8. lokakuuta 2013
Amerikkalainen kurpitsapiirakka
Pumpkin Pie eli kurpitsapiirakka vaikuttaa olevan hittituote jenkkilässä syksyisin ja erityisesti kiitospäivän tienoilla. Minua kiinnostaa tietysti miltä tuo suuri herkku maistuu.
Ohje löytyy Leivonnaisia Herkkusuille -kirjasta. Piirakkaan tarvitaan aineksia, joita ei saa lähikaupasta, joten siitä syystä herkku on ollut jo jonkin aikaa "to do" -listallani.
PIIRAKAN OHJE:
pohja: (halk. n. 23 cm)
260 g (4 dl) vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
110 g suolatonta voita
täyte:
1 kananmuna
1 tlk (425 g) kurpitsasosetta*
2,35 dl makeuttamatonta maitotiivistettä* (evaporated milk)
220 g (2,6 dl) sokeria
0,25 tl neilikkaa
1 tl suolaa
0,75 tl kanelia sekä ylimääräistä koristeluun
0,25 tl inkivääriä
1 rkl vehnäjauhoja
(kevyesti vatkattua kermaa tarjoiluun)
*tuotetta saa esim. Behnford'sin nettikaupasta tai Helsingin myymälästä; kurpitsasosetta voi saada myös am. ruokatarvikkeita myyvistä kaupoista kuten Citymarketista
Pohja: Mittaa jauhot, suola ja voi monitoimikoneeseen ja vatkaa hiljaisella nopeudella, kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat sekoittuneet. Lisää 1 rkl vettä ja sekoita hyvin. Lisää toinen ruokalusikallinen vettä ja vatkaa, kunnes taikina on tasaista ja sileää. Jos taikina on edelleen kuivan tuntuista, lisää vielä yksi lusikallinen vettä, mutta varo lisäämästä liikaa; on parempi vatkata suuremmalla teholla ja yrittää saada ainekset yhdistymään siten. Kääri taikina muovikelmuun ja jätä tunniksi odottamaan.
Pohja + täyte: Kuumenna uuni 170-asteiseksi. Kauli taikina jauhotetulla alustalla levyksi, nosta taikinalevy voideltuun piirakkavuokaan ja leikkaa ylimääräiset reunat pois terävällä veitsellä.
Mittaa kaikki täytteen ainekset isoon kulhoon ja sekoita puukauhalla, kunnes ainekset ovat sekaisin eikä seoksessa ole kokkareita. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja paista piirakka uunissa 30-40 min tai kunnes täyte on kiinteää eikä tutise ravistettaessa.
Anna piirakan jäähtyä kokonaan. Tarjoa piiras halutessasi kermavaahtonokareen kera ja ripottele pinnalle hiukan kanelia.
OMAT KOMMENTIT OHJEESTA JA MAUSTA:
Tuota samaa pohjaa käytetään monissa muissakin Leivonnaisia Herkkusuille -kirjan piirakkaohjeissa, joten olen tehnyt sitä pari kertaa. Vielä en ole saanut sitä onnistumaan täysin. Tällä leipomiskerralla tein tärkeän huomion: taikina olisi hyvä sekoittaa nimenomaan monitoimikoneessa, koska sähkövatkaimella touhu kesti ikuisuuden eikä tullut valmiiksi sittenkään. Kaiken lisäksi vaihdoin ensin sähkövatkaimesta normaalit vatkaimet pois ja laitoin tilalle taikinavatkaimet, jolloin homma eteni. Lopulta sain tarpeekseni ja siirryin monitoimikoneeseen. En saanut taikinasta enää kovin sileää eli siitä tuli hieman repaleista. Sen kuitenkin totesin, että ohjeen vesimäärä todellakin riittää (edellisellä kerralla laitoin enemmän sillä seurauksella, että pohjasta tuli lähes kivikova).
Kannattaa antaa piirakan jäähtyä ihan jääkaappikylmäksi, esim. yön yli. Maku on parempi. Omasta mielestäni piirakka tarvitsee kaverikseen kermavaahdon.
Miltä se piirakka sitten maistui? Joululta, koska siinä maistuivat mausteet, joita käytetään myös joulupipareissa. Näytti lisäksi hiukan piparkakkutaikinalta. Koostumuksen ja maun perusteella en olisi arvannut syöväni piirakkaa, jossa on kurpitsaa (hyvä juttu :) ). Piirakka oli mielestäni kaiken kaikkiaan hyvän makuinen ja kokeilemisen arvoinen.
En silti sanoisi, että olisin ihastunut tähän piirakkaan. Varsinkin kun aineiden hankinta on hieman työlästä, tämä oli todennäköisesti yksi harvoista kerroista, kun leivoin ko. piirakkaa. Lisäksi minulle tuli hieman huono olo piirakan syömisen johdosta o_O
Ohje löytyy Leivonnaisia Herkkusuille -kirjasta. Piirakkaan tarvitaan aineksia, joita ei saa lähikaupasta, joten siitä syystä herkku on ollut jo jonkin aikaa "to do" -listallani.
PIIRAKAN OHJE:
pohja: (halk. n. 23 cm)
260 g (4 dl) vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
110 g suolatonta voita
täyte:
1 kananmuna
1 tlk (425 g) kurpitsasosetta*
2,35 dl makeuttamatonta maitotiivistettä* (evaporated milk)
220 g (2,6 dl) sokeria
0,25 tl neilikkaa
1 tl suolaa
0,75 tl kanelia sekä ylimääräistä koristeluun
0,25 tl inkivääriä
1 rkl vehnäjauhoja
(kevyesti vatkattua kermaa tarjoiluun)
*tuotetta saa esim. Behnford'sin nettikaupasta tai Helsingin myymälästä; kurpitsasosetta voi saada myös am. ruokatarvikkeita myyvistä kaupoista kuten Citymarketista
Pohja: Mittaa jauhot, suola ja voi monitoimikoneeseen ja vatkaa hiljaisella nopeudella, kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat sekoittuneet. Lisää 1 rkl vettä ja sekoita hyvin. Lisää toinen ruokalusikallinen vettä ja vatkaa, kunnes taikina on tasaista ja sileää. Jos taikina on edelleen kuivan tuntuista, lisää vielä yksi lusikallinen vettä, mutta varo lisäämästä liikaa; on parempi vatkata suuremmalla teholla ja yrittää saada ainekset yhdistymään siten. Kääri taikina muovikelmuun ja jätä tunniksi odottamaan.
Pohja + täyte: Kuumenna uuni 170-asteiseksi. Kauli taikina jauhotetulla alustalla levyksi, nosta taikinalevy voideltuun piirakkavuokaan ja leikkaa ylimääräiset reunat pois terävällä veitsellä.
Mittaa kaikki täytteen ainekset isoon kulhoon ja sekoita puukauhalla, kunnes ainekset ovat sekaisin eikä seoksessa ole kokkareita. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja paista piirakka uunissa 30-40 min tai kunnes täyte on kiinteää eikä tutise ravistettaessa.
Anna piirakan jäähtyä kokonaan. Tarjoa piiras halutessasi kermavaahtonokareen kera ja ripottele pinnalle hiukan kanelia.
OMAT KOMMENTIT OHJEESTA JA MAUSTA:
Tuota samaa pohjaa käytetään monissa muissakin Leivonnaisia Herkkusuille -kirjan piirakkaohjeissa, joten olen tehnyt sitä pari kertaa. Vielä en ole saanut sitä onnistumaan täysin. Tällä leipomiskerralla tein tärkeän huomion: taikina olisi hyvä sekoittaa nimenomaan monitoimikoneessa, koska sähkövatkaimella touhu kesti ikuisuuden eikä tullut valmiiksi sittenkään. Kaiken lisäksi vaihdoin ensin sähkövatkaimesta normaalit vatkaimet pois ja laitoin tilalle taikinavatkaimet, jolloin homma eteni. Lopulta sain tarpeekseni ja siirryin monitoimikoneeseen. En saanut taikinasta enää kovin sileää eli siitä tuli hieman repaleista. Sen kuitenkin totesin, että ohjeen vesimäärä todellakin riittää (edellisellä kerralla laitoin enemmän sillä seurauksella, että pohjasta tuli lähes kivikova).
Kannattaa antaa piirakan jäähtyä ihan jääkaappikylmäksi, esim. yön yli. Maku on parempi. Omasta mielestäni piirakka tarvitsee kaverikseen kermavaahdon.
Miltä se piirakka sitten maistui? Joululta, koska siinä maistuivat mausteet, joita käytetään myös joulupipareissa. Näytti lisäksi hiukan piparkakkutaikinalta. Koostumuksen ja maun perusteella en olisi arvannut syöväni piirakkaa, jossa on kurpitsaa (hyvä juttu :) ). Piirakka oli mielestäni kaiken kaikkiaan hyvän makuinen ja kokeilemisen arvoinen.
En silti sanoisi, että olisin ihastunut tähän piirakkaan. Varsinkin kun aineiden hankinta on hieman työlästä, tämä oli todennäköisesti yksi harvoista kerroista, kun leivoin ko. piirakkaa. Lisäksi minulle tuli hieman huono olo piirakan syömisen johdosta o_O
sunnuntai 15. syyskuuta 2013
Ristiäiskakku pojalle
Kakun tiedot:
pohja: 4 munan tumma kakkupohja
kostutus: vaniljamaito
täyte: suklaatrifle
eriste: normi sokerikreemi
kuorrutus: sokerimassa
tekstit: elintarviketussi
Sininen massa on värjätty Royal Blue ja Violet -pastaväreillä.
Omat kommentit:
Bussikakun yhteydessä mainitsin, että sokerimassan työstäminen oli kosteudesta johtuen vaikeaa. Erinäisistä värjäysongelmista oli kuitenkin hyötyä: keksin, miten saa itse sekoitettua ns. baby blue -sävyn :)
En ole tähänkään kakkuun täysin tyytyväinen. Ideoita olisi ollut vaikka kuinka ja paljon, mutta ne eivät sopineet tähän kakkuun. Mutta ihan perus-ok lopputulos. Arvosana 7½.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)